Najlepším riešiteľom Astronomickej olympiády je Miroslav Jagelka

18.06.2010 Poprad

Veľká Lomnica 18. júna (TASR) – Vo Veľkej Lomnici sa dnes skončil 4. ročník dvojdňovej celoslovenskej Astronomickej olympiády žiakov základných a stredných škôl.
S riešením finálových príkladov si medzi žiakmi základných škôl najlepšie poradil Miroslav Gašpárek z Púchova, ktorý sa astronómii venuje od svojich šiestich rokov.
„Toto je pre mňa určite motivácia do budúcna, chcem sa tomu venovať aj ďalej, “ konštatoval víťaz. Na druhom mieste sa umiestnil Viktor Petrášek zo Spišskej Novej Vsi a na treťom Dominika Hubová z Trenčína. Bodové rozdiely medzi jednotlivými umiestneniami boli veľmi tesné, len dva body delilo druhé miesto od prvého.
V kategórii žiakov stredných škôl si najlepšie počínal Miroslav Jagelka z Gymnázia v Trenčíne, ktorý zvíťazil s dostatočne veľkým náskokom pred Petrom Kosecom z Trenčína. „Astronómii sa venujem už osem rokov, toto nie je moja prvá súťaž. Táto veda ma zaujala predovšetkým preto, že je iná ako ostatné vedy, ako matematika či chémia a fyzika. Tie sa venujú konkrétnym hmatateľným alebo vypočítateľným veciam, my skúmame to, čo sa chytiť nedá, “ zhodnotil svoj vzťah k tejto vede Jagelka. Dodal, že astronómii sa chce venovať aj vo svojom profesionálnom živote, prijali ho na štúdium astrofyziky do Čiech. Na treťom mieste skončil Jakub Dolinský z Topoľčian.
Predseda výboru Astronomickej olympiády Ladislav Hric pre TASR uviedol, že na tohtoročnej súťaže sa zúčastnilo okolo 100 žiakov z celého Slovenska. Do finále sa na základe percentuálneho hodnotenia dostalo päť žiakov základných škôl a desať stredoškolákov. „V tomto roku sme mali trochu menšiu účasť, ale riešitelia, ktorí sa dostali do finále, boli naozaj veľmi šikovní, “ zhodnotil Hric.
Najlepší traja zo študentov stredných škôl budú Slovensko reprezentovať aj na celosvetovej olympiáde, ktorá sa bude konať v septembri v Pekingu. „V predchádzajúcich rokoch sme boli v zahraničí celkom úspešní, v roku 2007 sa nám podarilo získať zlato, v rokoch 2008 a 2009 bronz, “ priblížil Hric. Organizátorom Astronomickej olympiády bola Slovenská astronomická spoločnosť pri Slovenskej akadémii vied za finančnej pomoci Agentúry na podporu výskumu a vývoja.
 

Vyberte región